Ska du köpa begagnad husbil finns det mycket att tänka på och det gäller att du är extra noggrann. Här får du information och tips om att köpa begagnad husbil för ett lyckat och smidigt köp.

Köpa husbil

Vilken lag tillämpas vid köp av husbil mellan privatpersoner?

Ska du köpa en husbil privat är det köplagen (KöpL) som gäller. Köper du husbil av privatperson har du ett sämre skydd. Köper du av bilhandlare är du istället skyddad av konsumentköplagen. Var därför extra noggrann när du köper husbilar och husvagnar privat.

Ingen ångerrätt vid privat köp av husbil

Köper du husbil av en privatperson har du enligt lag ingen ångerrätt. För att du ska kunna avbryta köpet måste du och säljaren ha kommit överens om att du har ångerrätt i köpekontraktet. Finns det ingen sådan överenskommelse är du bunden till köpet och du kan således inte lämna tillbaka bilen.

Fel du kan klaga på

Konsumentlagstiftningen gäller inte om du skulle få problem med din husbil som du har köpt av en privatperson. Men du har rätt att klaga om det är fel på husbilen ändå.

Enligt köplagen kan du klaga och ställa krav på säljaren om:

 • Husbilen inte överensstämmer med de uppgifter säljaren har lämnat.
 • Säljaren undvikit att tala om något viktigt om husbilen som hade varit avgörande för dig att genomföra köpet.
 • Husbilen är i betydligt sämre tillstånd än vad du hade kunnat förvänta dig, med hänsyn till priset du betalade.

Däremot kan du inte klaga på

 • fel som du borde uppmärksammat när du undersökte husbilen noggrant innan du genomförde köpet
 • fel som du visste om innan du köpte husbilen
 • fel som du har orsakat själv, till exempel genom din körning eller dylikt.

Du kan kräva av säljaren att

 • åtgärda felet eller levererar den utrustning som saknas. Kan inte säljaren åtgärda felet kan du begära prisavdrag som motsvarar felet husbilen har. Det är en bedömningsfråga från fall till fall om vad som är ett rimligt prisavdrag
 • få prisavdrag om åtgärd av felet inte är aktuellt – du kan du kräva att köpet ska hävs vilket innebär att säljaren tar tillbaka husbilen och du får tillbaka dina betalda pengar.

Börja med att hyra en husbil

Är du inte helt säker kan du alltid börja med att hyra en husbil via en återförsäljare för att ta reda på om husbilslivet är något för dig. Ta även reda på vilka bilmärken och återförsäljare som är etablerade. Låga priser är så klart lockande – men är det ett okänt varumärke kan det vara besvärligt att hitta reservdelar och därmed svårare att sälja husbilen vidare.

Många som börjar med att hyra en husbil kommer till insikt att det kanske inte är värt att köpa en husbil. Det är smidigt att hyra för 1-2 veckor för att sedan lämna tillbaka den och du behöver således inte tänka på ägandekostnader, service och så vidare.

Tänk noga igenom vad du vill ha för husbil

Det finns många olika slags husbilar och prisklasser vilket kan göra det svårt att välja. Husbilar är dyra och det finns många saker att tänka på när du ska välja bland olika modeller. Att köpa sprillans ny husbil kan allt från 500 000 kronor upp till flera miljoner. Medianpriset ligger på 800 000 kronor för en ny husbil.

Det finns bra begagnade husbilar att köpa för runt 250 000 kronor. En 10 år gammal husbil är en helt okej husbil som ändå är i gott skick. Fundera också på om du vill ha en stor husbil eller en mindre enklare variant, antal bäddar och så vidare.

Det blir allt mer populärt med en mindre typ av husbil som egentligen är en skåpbil men är inredd som en bostad med fönster. Denna typ av husbil är billigare, smidigare att köra men har samma standard invändigt.

Vad kostar det att äga en husbil?

Att äga en husbil är givetvis en kostnad som skiljer sig från att äga en husvagn. Med en husbil har du plötsligt ett till fordon utöver din vanliga bil där det ska betalas skatt, försäkring, service med mera. Har du hittat en husbil du är intresserad av kan du alltid fråga säljaren om ägandekostnaden och själva kostnaden för att använda bilen – brukskostnaden. Det kan ge dig en riktlinje om kostnaden för ditt framtida husbilsliv.

Stående kostnader att äga en husbil är bland annat:

 • Avbetalning – om du har tagit lån för att köpa husbil (?)
 • Årlig skatt
 • Bodelsservice (en gång per år)
 • Försäkring
 • Besiktning
 • Bilservice (en gång per år)
 • Större service (vartannat år)
 • Vinterförvaring

Kontrollera säljaren och om det finns skulder kopplade till husbilen

Det är viktigt att du kollar upp att personen du ska köpa husbilen av verkligen är den rätta ägaren. I Transportstyrelsens fordonsregister kan du kontrollera detta.

Det är lika viktigt att du undersöker om det finns skulder som är kopplade till husbilen. Det kan exempelvis handla om fordonsskatt, felparkeringsavgift eller trängselavgift och så vidare. Kronofogden kan ta husbilen i anspråk om det finns obetalda skulder som är kopplade till husbilen, även om du inte orsakat skulderna.

Gör en ordentlig funktionskontroll och fuktmätning

Ska du köpa begagnad husbil är det viktigt att du gör en seriös och ordentlig funktionskontroll. Tänk på att du inte bara köper en bil – du köper även en bostad. Fungerar värmen, kylskåpet, köket och badrummet? Be säljaren gå igenom alla funktioner och ta god tid på dig. Går kylskåpet eller pannan sönder kan det bli kostsamt.

När du köper begagnat är det även viktigt att du kollar om det finns någon fukt i husbilen så gör därför en ordentlig fuktmätning. En sådan besiktning kan kosta lite men är värt det i slutändan. Annars kan du be om att få se senaste fuktmätningsprotokollet.

Håll koll på vikten

Med ett bilkörkort B får du endast köra ett fordon med en totalvikt på 3,5 ton. Det är vanligt att husbilar körs runt med övervikt och oftast har föraren inte en aning om det. Vikten som anges för husbilen kanske inte stämmer i verkligheten.

Det är vanligt att extrautrustning köps till husbilen, exempelvis tv, värmepannor och markiser. Mycket av sådan utrustning monteras på först hos återförsäljaren och ingår inte i husbilens tjänstevikt, det räknas därför som last. Av den anledning bör du ta reda på vad som gäller för just din husbil så att det inte blir övervikt – det är nämligen du som får böta om du blir stoppad. All extra utrustning som har tillkommit ska räknas in. Därför bör du försöka få husbilen vägd innan du genomför köpet.

 • Tjänstevikten är husbilens vikt inklusive bränsle, vatten och förare
 • Totalvikten är vad husbilen får väga när den körs
 • Lastvikten är differensen mellan tjänstevikten och totalvikten. Lastvikten vill man helst inte att den är för låg eftersom det blir svårt att packa med det man behöver ha med

Skriv alltid köpekontrakt när du köper husbil privat

Eftersom det är köplagen som tillämpas när du köper en begagnad husbil privat är det också endast den lagen som gäller om inget annat har avtalats mellan dig som köpare och säljaren. Tänk på att du som köpare inte är skyddad av konsumentköplagen då du köper husbil av en privatperson.

I köpekontraktet bör det även anges vilken extra utrustning som ingår i köpet. Även när du gör besiktning av husbilen innan köpet är det av stor vikt att det anges om säljaren åtgärdar eventuella fel eller om du ska göra detta. Kommer ni överens om att säljaren ska göra det kan du som köpare kräva att det utförs fackmannamässigt.

Ett ordentligt köpekontrakt där allt anges som du och säljaren kommer överens om ger dig trygghet om problem skulle uppstå efter köpet. Både du som köpare och säljare bör ha varsitt avtal. Det är viktigt att två likadana avtal och att de båda är undertecknade av köpare och säljare. Det är viktigt att du känner dig trygg med avtalet innan du skriver på något.

Om du och säljaren inte kan komma överens

Är du och säljaren inte eniga om vad som gäller, kan tingsrätten (i första hand) pröva tvisten, annars domstol. Hamnar du som köpare i en tvist är det rekommenderat att du kontaktar en jurist som kan hjälpa dig att reda ut dina rättigheter och skyldigheter.

Kolla även med ditt försäkringsbolag om du har något rättsskydd. Försäkringen kan ibland täcka kostnader för till exempel juridiskt ombud och för att företräda dig i en domstolsprocess.

Sammanfattning

Ska du köpa husbil privat är du inte skyddad av konsumentköplagen, utan det är köplagen som tillämpas vilket innebär att säljaren i stort kan avsäga sig allt ansvar. Har inget särskilt avtalats mellan dig och säljaren är det köplagens regler som gäller.

Det är viktigt att du gör en ordentlig funktionskontroll och fuktmätning på husbilen. Din undersökningsplikt är avgörande för hur du kan hantera eventuella tvister efter köpet. Utöver det ska du även kolla upp säljaren – är det husbilens riktiga ägare? Kolla även upp om det finns skulder kopplade till husbilen.

Det viktiga är att du vet dina rättigheter och skyldigheter enligt köplagen och framförallt, se till att köpekontraktet är ordentligt skrivit och reglerar överenskommelser mellan dig och säljaren. Se till att ni båda har likadana köpekontrakt som är undertecknade av er båda.

Behöver du djupare information kring köplagen eller diskutera ditt enskilda fall kring ditt husbilsköp är du varmt välkommen att kontakta Rättsakuten!

Läs mer