Så här fungerar en chargeback om du blivit utsatt för investeringsbedrägeri

Det förekommer hundratals anmälningar varje år när det kommer till investeringsbedrägeri på nätet. Det är tyvärr ett växande problem som är svår att få stopp på, mycket för att bedragarna gör det utomlands. Har du blivit bedragen på falska grunder genom ditt betal- och kreditkort? Då kan du få hjälp med återbetalning, en så kallad chargeback.

När är det ett bedrägeri?

Förutsättningen för att det ska vara bedrägeri är att om någon med avsikt och planering förvillar dig till att göra handlingar som enbart gynnar bedragaren ekonomiskt, men blir en stor förlust för dig som blivit lurad/bedragen. Det kan även bedömas som ett bedrägeri om du gjort en affär på grund av de uppgifter och information du blivit tilldelad, men istället fått oriktiga uppgifter och felaktig information av bedragaren.

Vad det innebär med en chargeback

En chargeback, som det kallas på engelska, kan i många fall skötas direkt från dig som anser att en debitering från ditt betal- eller kreditkort har skett utan ditt samtycke. Du kan då bestrida debiteringen och begära en återbetalning (chargeback) hos kortföretaget i fråga – Mastercard, Visa. Det finns flera orsaker till att begära en chargeback och det kan vara att du:

  • inte har fått dina vara
  • fått en defekt eller skadad vara
  • inte fått bekräftelse om betalkortsdebiteringen
  • har flertal gånger debiterats för en och samma vara
  • inte har godkänt denna betalning

Så här kan du säkra dig om du handlar online

Oavsett om du är en erfaren handlare eller ej så är det alltid viktig att säkra dig själv med all kommunikation du har med den personen som du investerar igenom. Detta i form av skärmdumpar från datorn som exempelvis från personen eller företagets hemsida, konversationer via mejl och dylikt. Sker kommunikationen via mobilen (samtal och sms) eller vanlig telefon är det bra att du gör en röstinspelning på konversationen samt göra skärmdumpar om det sker via sms.

Du kan aldrig säkra dig för mycket, allt handlar om att du har klara och tydliga bevis ifall det skulle visa sig vara ett bedrägeri. Du kan lättare styrka att du blivit utsatt för investeringsbedrägeri om du har allting dokumenterat – ta det som en vana att alltid göra det, oavsett om du funderar på att börja näthandla eller redan har stora kunskaper. Bedrägerier händer även den mest erfarna.

Hur Rättsakuten kan hjälpa dig

Rättsakuten kan hjälpa dig genom att väcka talan i domstol mot förövaren – oavsett om det handlar om en person eller ett företag. Alla fall är unika och det är av stor vikt att du som utsatt polisanmäler så snart du upptäcker bedrägeriet.

Checklista – dokument att bifoga till Rättsakuten

  1. Polisanmälan
  2. Skriv ner alla betalningar du gjort till förövaren i ett dokument
  3. Ta skärmdumpar på alla dina försök att få betalt

Vi på Rättsakuten hjälper till hela vägen och går igenom alla förutsättningar för varje specifikt fall. Kontakta oss redan idag! För att ta reda på mer om chargeback, klicka här

Klicka här för att få reea på mer om historien om chargebacks.