Den senaste veckan har SVT rapporterat om att ungdomar legitimeras när de ska köpa ägg i en livsmedelsbutik i västra Stockholm. Rättsakutens jurist Fredrik Jörgensen ger juridikens syn på det hela. Är det lagligt med åldersgräns på ägg eller inte?

Åldersgräns Fredrik

I slutet av förra veckan rapporterade SVT Nyheter Stockholm att ungdomar har börjat legitimeras när de köper ägg i en livsmedelsbutik i västra Stockholm. Förklaringen till legitimeringen är att det har kastats ägg mot Nockebybanan som går mellan Alvik och Nockeby.

VR Sverige som kör spårvagnarna och driver Nockebybanan har skickat en förfrågan till livsmedelsbutiken om att sätta en tillfällig åldersgräns på 16 år för att begränsa äggförsäljningen till yngre personer.

Rättsakutens jurist Fredrik Jörgensen

I samband med att livsmedelsbutiken satt en åldersgräns på äggen har frågor väckts om det är lagligt att sätta en åldersgräns på livsmedel? Rättsakutens jurist Fredrik Jörgensen förklarar i SVT:s klipp följande:

– Nej men det är en rätt oskyldig åtgärd som inte kommer att ge butiken åtgärder från förvaltningsrätt eller polismakt eftersom den är tagen som ett försök att stävja pågående skadegörelse som en ungdom har gjort under en längre tid.

Hör Rättsakutens jurist Fredrik Jörgensen reda ut vad som gäller i SVT:s video genom att klicka på länken: 

Ungdomar leggas för att köpa ägg – ska minska skadegörelsen på spårvagn | SVT Nyheter

Fredrik Jörgensen

Jurist Fredrik Jörgensen

[email protected]
070-7756334
08-55766324

Kontakta Rättsakutens jurister!